Tvåfaktorsautentisering. Ett långt ord som du säkert har sett eller hört, men kanske inte vetat vad som avses? Du kanske har sett förkortningen 2FA, men tänkt att det är ännu en i mängden av akronymer som ingenjörerna tycker om att använda?

Om du känner igen dig så ska du läsa vidare, för tvåfaktorsautentisering (2FA) eller tvåstegsverifiering, är faktiskt relevant för alla som använder online-tjänster med inloggning.

Autentisering i sig innebär att vi bekräftar vår identitet. Det kan vi göra på tre grundläggande sätt: med något vi vet, något vi har eller något vi är.

Då vi hämtar ett paket på posten visar vi upp körkort eller annat ID, det vill säga något vi har. I digitala sammanhang har det vanligaste autentiseringssättet länge varit användningen av användarnamn och lösenord, också något vi har. Men som vi vet är det inte en speciellt säker metod, särskilt eftersom många av oss använder samma lösenord till flera tjänster.

Men i postkontoret har vi förutom ID också med oss något annat – oss själva. Vi visar alltså upp både något vi har och något vi är. Det är ett exempel på tvåfaktorsautentisering: vi autentiserar oss på två olika sätt, vilket ökar säkerheten rejält. Även om någon skulle få tag på vårt körkort, skulle hen inte kunna hämta ut paketet.

Det här kan vi också göra digitalt. Du har säkert länge använt 2FA för att t.ex. logga in på nätbanken. Då behövs ofta förutom användarnamn och lösenord (något vi vet) även t.ex. ett nyckeltal ur en fysisk kodlista (något vi har).

Att vi vill skydda våra bankuppgifter är förståeligt, men det är också viktigt att tänka på säkerheten i andra tjänster, som t.ex. epost och sociala media. Att ta ibruk 2FA är enkelt och det bästa sättet att förhindra att ett konto blir hackat. Beroende på vilken plattform du använder, kan det handla om att du förutom användarnamn och lösenord även kan använda fingeravtryck/ansiktsigenkänning (något du är), en kod som du får i ett textmeddelande (något du vet) eller godkänna inloggningen via en app på din telefon (något du har).

Hur gör man då? Nedan har vi samlat länkar till lättfattliga guider på svenska för hur du kan slå på 2FA för de vanligaste tjänsterna.

Det går också att använda 2FA i flera spel, så om du har barn som spelar till exempel Roblox, kan det vara värt att slå på det för att undvika att barnets konto blir hackat.

Om du har frågor hjälper vi dig gärna!

Vad tycker du?

Har du en kommentar, fråga eller fundering? Vi vill gärna höra! 

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Feedback
Se alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x

Uppdaterad