Idag rapporterade Svenska YLE om att sexuella trakasserier enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) blev vanligare under coronan. Hälften av tonårsflickorna uppges vara drabbade, och en orsak är enligt THL att de har tillbringat mer tid på nätet.
Vad innebär då sexuella trakasserier i praktiken? Nationella audiovisuella institutet (KAVI) skriver i sitt dokument ”Tryggt tillsammans på nätet” (s. 7) att ”sexuella trakasserier på nätet kan innebära att man delar kommentarer, bilder, länkar och videor som är sexuellt betonade”. Gärningsmännen är ofta vuxna men kan naturligtvis även vara jämnåriga med barnen själva.
Som vi diskuterat många gånger tidigare behöver barn och unga vuxnas stöd då de rör sig på internet. KAVI ger förslag på diskussionsämnen som man kan ta upp i familjen. En del förslag riktar sig direkt till de unga, medan andra är tips till föräldrar eller andra vuxna. Dokumentet ger också tips och råd för andra frågor som berör barn och unga på nätet.
Förutom att diskutera inom familjen kan de unga också behöva prata med andra unga och vuxna. I veckan öppnade Folkhälsan dörrarna till en online ungdomslokal på Discord där svenska ungdomar i åldern 13-20 kan umgås med varandra eller Folkhälsans ungdomsledare. Ungdomslokalen.fi är öppen vardagar från kl. 14. Verksamheten ordnas i samarbete med Svenska Folkskolans Vänner och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.