I en föränderlig tid finns det inte nödvändigtvis en rak väg från det som hänt förr till det vi kan förvänta oss framöver. Det gäller särskilt teknikutvecklingen, då hastigheten är snabb och vi inte vet vilka möjligheter tekniken kommer att ge oss om 5-10 år. Men det är naturligtvis fortsättningsvis lika viktigt att känna till det förflutna för att förstå både vår samtid och vår framtid.
Historien finns nedtecknad i olika format, och i det här inlägget vill vi lyfta två webbresurser, Wayback Machine och Nationalbibliotekets digitala samlingar, som kan vara användbara både för eget intresse och i undervisningen. De ger möjlighet att t.ex. kolla upp gamla nyheter, förstå hur man rapporterat om ett visst fenomen tidigare, se hur olika källor diskuterar ett tema, granska reklam under olika tidsperioder, och så vidare.
Wayback Machine
Internet Archive är en ideell webbplats där man samlar öppet tillgängligt material t.ex. i form av arkiverade texter, ljud, datorprogram, filmer, etc. Vi fokuserar här på en specifik del av arkivet, nämligen Wayback Machine.
Wayback Machine är ett sökbart arkiv över webben. Det innehåller arkiverade webbplatskopior (”snapshots”) och ger oss möjlighet att kolla hur en webbsida sett ut tidigare. Den första snapshoten är från 1996, men det går såklart inte att kolla upp alla sidor så långt bakåt i tiden.
Då du skriver in vilken webbplats du vill kolla, ser du enkelt hur många snapshots det finns av den sidan och från vilka årtal de är. Beroende på vilken webbplats du är intresserad av kan det finnas olika många snapshots. Här är till exempel en skärmdump av svenska.yle.fi från 1.3.2014, vid en tid då nyhetsrapporteringen i stor utsträckning hade samma fokus som idag.
I följande korta film visar vi hur Wayback Machine fungerar i praktiken.
Nationalbibliotekets digitala samlingar
Nationalbiblioteket har en stor samling digitaliserade tidningar med start på 1800-talet. Via det sökbara arkivet går det också att läsa många finlandssvenska tidningar, bland annat Hufvudstadsbladet, Vasabladet och Åbo Underrättelser.
Som du ser i bilden ovan kan vi söka på det innehåll vi är på jakt efter, men det går också att använda olika filter för att t.ex. kolla upp en viss tidning under en given tidsperiod. Nedan ser vi ett urklipp ur Hufvudstadsbladet från 1949 från en tidning vars första sida var full med reklam.
De här är bara två exempel på alla de fina och användbara arkiv som finns online.